Преводи на оригинални творби на френския професор педагог и основател на Спиритизма Алан Кардек, послания на медиума Шико Шавиер и други автори по теми като смъртта, живота в отвъдното, прераждането, изкуплението, самоубийството, обсебването, болестите, духовете и помощ за живите загубили свои близки.

понеделник, 18 май 2020 г.

Урок 20 ОТДЕЛЯНЕ НА ДУША И ТЯЛО онлайн курс Принципи на Спиритистката Доктрина

Урок 20
Онлайн Курс Принципи на Спиритистката Доктрина
по Книга на Духовете на Алан Кардек



Въпросите, които четем днес плюс допълнителни видео материали и статии по темата надолу в статията:


ОТДЕЛЯНЕ НА ДУША И ТЯЛО

154. Раздялата на душата и тялото болезнена ли е?
"Не; тялото почти винаги страда повече през живота, отколкото при смъртта; душата не участва в това. Страданията, които понякога се преживяват в момента на смъртта, са радост за Духа, който вижда в това идване края на изгнанието му. “ 
Коментар на Кардек: При естествена смърт, която идва от изтощението на органите, в резултат на напреднала възраст, човекът оставя живота без да го забележи: той е като пламъкът на една лампа, която угасва поради липса на масло.
155. Как работи раздялата на душата и тялото?
"Връзките, които я задържат, се разхлабват, тя се освобождава."
а) Това разделяне мигновено ли става, чрез един рязък преход? Има ли една ясна разделителна черта между живота и смъртта?
"Не; душата постепенно се отделя, тя не се освобождава от тялото изведнъж като птица в клетка, на която внезапно са възстановили свободата. Тези две състояния се допират и смесват едно в друго, така че Духът постепенно разхлабва връзките, които го задържат. Тези връзки се разплитат, а не се разкъсват. "
Коментар на Кардек: По време на живота Духът се привързва към тялото чрез неговата полуматериална обвивка или периспирит. Смъртта е унищожение единствено на тялото, а не на тази полуматериална обвивка, която се отделя от тялото, когато в него спре органичния живот. Наблюденията показват, че в момента на смъртта отделянето на периспирита не става изведнъж и напълно; напротив, то се осъществява постепенно и с различна продължителност за различните индивиди. При някои това е доста бързо и може да се каже, че моментът на смъртта е също повече или по-малко момента на освобождението. При други, особено онези, чийто живот е бил изцяло материален и чувствен, отделянето е значително по-бавно, като трае понякога дни, седмици и дори месеци, което не означава, че тялото има жизненост, нито има възможност да се върне обратно към живота, а е просто едно сродство на тяло и Дух, сродство, което винаги е пропорционално на това доколко Духа се е оставял приживе материята да доминира над него. 
Всъщност е разумно да си помислим, че колкото повече Духът се е отъждествявал с материята, толкова по-болезнено е да отдели себе си от нея; докато от друга страна интелектуалната и морална активност, възвишения начин на мислене,  поставят началото на отделянето на духа още докато тялото е живо, така че когато настъпи смъртта, освобождаването става почти мигновено. Такъв е резултатът от проучвания, проведени върху всички индивиди, които са били наблюдавани при настъпването на смъртта. Тези наблюдения също така доказват, че запазващото се при определени индивиди сродството между душа и тяло, понякога е много болезнено, защото Духът може да изживее ужаса от разлагането. Този случай обаче е изключителен и е характерен за определени видове живот и определени видове смърт. Потвърждава се при някои самоубийства.

Допълнителни материали и примери:
Книгата на Алън Кардек „Рай и Ад“ е изпълнена с примери на Духове на различни интелектуални и морални нива, които ни дават точна гледна точка за това какво е почувствал Духът по време на феномена на смъртта.
В ютуб канала ни в папка Спиритизъм може да намерите следните преводи по книгата Рай и Ад:
- Жулиен Mари прераждане за земно изкупление, Лекар и Вяра, Мисията на интелигентния човек на Земята https://youtu.be/bgKfXWLsEvw 
- Клара Ривър - земни изкупления на Духа при ДЕЦАТА https://youtu.be/kdtHeBzSjAs 
- Парижко Спиритическо общество 1861г. - Духът на Клара, страдащ дух https://youtu.be/pDyNqonyjAQ   
- Духът на амбициозният учен - духовни причини за физическите страдания https://youtu.be/1v1568N9nGs 
Също така и:
- Дивалдо Франко за феномена на смъртта https://youtu.be/VpH2rc3-jOY 
- Ричард Симонети - книга „Кой се Страхува от Смъртта?“ https://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2020/03/blog-post.htm
И на нашия уебсайт като статии:
- Мадам Анна Белвил - един дух в средно положение - http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2018/06/blog-post.html 
- Самоубийството на почтения човек - Г-н Фелисиен - http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2017/03/blog-post_21.html 
- Клара – разказ за смъртта и посрещането ѝ в духовния свят https://spiritismallankardecbg.blogspot.com/2020/01/blog-post_5.html 


156. Може ли окончателното отделяне на душата от тялото да се случи преди пълното прекратяване на органичния живот?
„По време на агонията на тялото душата често вече го е напуснала; не съществува друго освен органичен живот. Човекът вече не осъзнава себе си; но все още му е останала глътка органичен живот. Тялото е машината, която сърцето задвижва. Тази машина съществува, докато сърцето движи кръвта във вените, за което не се нуждае от душата.“
157. В момента на смъртта душата преживява ли понякога някакво видение или екстаз, които да ѝ дадат възможност да надникне в света, в който се готви да влезе отново?
„Често пъти душата усеща, че връзките, които я свързват с тялото, са разхлабени. След това тя полага всички усилия, за да ги отвърже изцяло. Вече частично отделена от материята, тя вижда бъдещето пред себе си и се наслаждава, в очакване, на състоянието на Духа, в което се отви да влезе отново. " 
158. Примерът с гъсеницата, която първо пълзи по земята, след това се озовава в какавидата в състояние на привидна смърт, за да се прероди от там в едно ново и брилянтно съществуване, може ли да ни даде една представа за земния живот, за гроба и накрая , за нашето ново съществуване?
„Една много бледа идея. Това образно представяне е добро; но не трябва да се приема буквално, както често се случва при вас. "
159. Какво усещане изпитва душата, когато разпознае, че се намира в духовния свят?
"Зависи от обстоятелствата. Ако сте правили зло, с умисъл и преднамерено да вредите, в  първия момент ще усетите срам от делата си. С душата на праведните нещата протичат съвсем различно. Душата чувства сякаш е облекчена от голяма тежест, тъй като не се страхува, че нечии очи я преследват. "

Допълнителни материали споменати в онлайн урока:
Аудио Книга Наш Дом Животът в Духовния Свят на медиума Шико Шавиер чрез духовния автор Андре Луис - https://www.youtube.com/playlist?list=PLnTgcZReG7_oPLvzQTYpKTfIaXepo-QEg

160. Духът веднага ли попада в компанията на тези, които е познавал на Земята и които са умрели преди него?
„Да, според чувствата, които той има към тях и те към него. Често тези ваши близки идват да ви посрещнат на входа за света на духовете и ви помагат да се отделите от връзките на материята. Той също така среща много от онези, които е познавал преди и по време на земния си живот е изгубил от поглед. Той вижда онези, които са в блуждаещо състояние, както вижда и инкарнираните хора, и отива да ги посети.
161. В случай на насилствена смърт или при инцидент, когато органите все още не са отслабени в резултат на възраст или болест, разделянето на душата и прекратяването на живота едновременно ли се случват?
„Обикновено това е така; но във всички случаи много моментът на преминаване от едното към другото е много кратък. "
162. След обезглавяване, например, човек запазва ли съзнание за себе си за няколко мига?
„Не е рядкост да го задържи за няколко минути, докато органичният живот бъде напълно угаснал. Но също така, страха от смъртта почти винаги ви кара да загубите това съзнание преди финалния момент. "
Коментар на Кардек: Тук става въпрос за съзнанието, което жертвата може да има за себе си като човек, чрез посредничеството на телесните му органи, а не като Дух. Ако човекът не е загубил това съзнание преди екзекуцията, той може да го запази за няколко кратки момента. И все пак то задължително се губи със спирането на органичния живот на мозъка, което не означава, че периспиритът е изцяло отделен от тялото. Напротив: във всички случаи на насилствена смърт, когато смъртта не е резултат от постепенното изчезване на жизнените сили, връзките, които обвързват тялото с периспирита, са по-жизнени и следователно пълното отделяне е по-бавно.

„Книга на Духовете“ онлайн от този списък с книги: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_60.html
Очакваме вашите коментари, въпроси или просто мнение под статията в сайта или във 
фейсбук група Спиритизъм/ Spiritism - https://www.facebook.com/groups/704234613047102/

Всички досегашни уроци от онлайн курса може да намерите тук: http://spiritismallankardecbg.blogspot.com/p/blog-page_12.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар